Skoči na glavno vsebino

V petek, 7. 6. 2024, smo se učenci 7. razredov odpravili na zaključno ekskurzijo. Naša pot se je začela zgodaj zjutraj, ko smo se z avtobusom odpeljali do Tehniškega muzeja Bistra. Tam smo pomalicali in si ogledali muzej. Posebej nas je navdušil del s starimi avtomobili, kjer smo si ogledali, kako so se ti razvijali – od tistih, podobnih kočijam, do tistih iz 20. stoletja. Spoznali smo tudi stare stroje, ki so jih včasih uporabljali kmetje, in njihovo delovanje. Videli smo modele starih stolov, ki v preteklosti niso bili tako samoumevni, kot so danes.

Zatem smo si ogledali turistom najbolj znano slovensko jamo – Postojnsko jamo. Tam smo se najprej peljali z vlakcem, nato pa smo se sprehodili po najlepših predelih. Vodička pa nam je na kratko predstavila značilnosti kraških jam in nekaj dejstev o Postojnski jami. Prečkali smo tudi predel, kjer so zaradi odlične akustike včasih organizirani koncerti. Na koncu smo si ogledali tudi človeško ribico, nato pa smo se z vlakcem odpeljali do izhoda.

Po končanem ogledu smo odšli na kosilo, potem pa smo se odpeljali še do Predjamskega gradu. Ogledali smo si grajsko jedilnico, spalnico, mučilnico in celo orožarno, kjer smo lahko poskusili prijeti enoročni meč. Prisluhnili smo dejstvom o Erazmu Predjamskem, njegovi rodbini, o gradu samem, o obleganju …

Domov smo se vrnili malce utrujeni, a dobre volje in zadovoljni ter bogatejši za nove spomine in izkušnje.

Aneja Dvojmoč, 7. c

Dostopnost