Skoči na glavno vsebino

Že trinajsto leto vodniki Planinskega društva Črnomelj organiziramo kostanjev piknik s prenočevanjem mladih planincev na Mirni gori. Zaradi velikega zanimanja učencev smo piknik izvedli v dveh terminih: 13. in 14. oktobra (38 otrok) ter 18. in 19. oktobra (27 otrok).

Starši, otroci in vodniki smo se v petek ob 16. uri zbrali na postajališču pred OŠ Loka Črnomelj. Starši so se med seboj dogovorili, kdo bo peljal otroke do Blatnika, kjer se je začel naš pohod. Peš smo šli mimo Škrilja do planinskega doma na Mirni gori. Med potjo smo si privoščili kar nekaj počitkov, skupno pa smo hodili približno dve uri.

Po prihodu v dom je sledila težko pričakovana namestitev v sobe in preoblačenje v suha oblačila. Oskrbnica Jožica in njena pomočnica Tončka sta nas postregli s toplim čajem. Kasneje smo se z veseljem okrepčali s hrenovkami, domačim kruhom in palačinkami.

Seveda ni manjkalo druženje v sobah in igranje družabnih iger. Oskrbnica je dobro zakurila peč in centralno ogrevanje, tako da nas v sobah ni zeblo, hkrati pa smo lahko posušili vlažna oblačila.

Vreme je bilo v obeh terminih megleno s pršenjem. Zaradi razmočenega terena in mokrote nismo šli v drago za planinskim domom. Kljub rahlemu dežju sva s Sandijem spekla kostanj. Druga skupina se je z lučkami povzpela na vrh Mirne gore.

Naslednje jutro smo pospravili postelje, pripravili nahrbtnike, izpolnjevali dnevnik mladega planinca, se vpisali v knjigo obiskovalcev, pozajtrkovali ter se poslovili in zahvalili oskrbnici Jožici in pomočniku Mitji za postrežbo in gostoljubnost.

Prva skupina (večinoma dekleta) je sestopila do sv. Elije, druga (večinoma fantje) pa zaradi močnejšega rosenja in megle čez Zmajevo dolino ter po cesti na Planino. Po krajšem počitku pod divjim kostanjem smo nadaljevali pot po cesti proti Kleču in Vrčicam, kjer so nas ob 12. uri pričakali starši.

Vodniki Sonja, Sandi, Mateja in Janez (1. termin) ter Sonja, Matej, Robi in Janez (2. termin) smo med hojo poučevali o planinski opremi, varni hoji ter spoznavanju rastlinstva, kamnin in živalstva.

Vsi smo bili mnenja, da smo imeli zelo dobri skupini, zato bomo še naprej z veseljem vodili mlade planince na prenočevanje v dom na Mirni gori. To nas motivira, da vztrajamo pri delu z mladimi planinci, zadovoljni pa so tudi starši.

Avtor: Janez Jerman, Foto: vodniki

Dostopnost