Skoči na glavno vsebino

OŠ Loka Črnomelj se je pridružila evropskemu tednu programiranja, ki na šolah poteka od 14. do 25. oktobra 2024. V sredo, 16. oktobra 2024, nas je obiskal Tomaž Kuzma, univerzitetni diplomirani inženir informatike in računalništva, ki je pri predmetu Robotika v tehniki pripravil zanimivo in poučno delavnico. Naši učenci so pod njegovim strokovnim vodstvom raziskovali svet mikrokrmilnikov ter se naučili osnov programiranja in sestavljanja različnih elektronskih naprav.

V okviru delavnice so učenci spoznali različne naprave za krmiljenje, kot so sistemi za prižiganje in ugašanje luči ter senzorji za razdaljo, ki se uporabljajo v mnogih sodobnih tehnologijah. Poleg tega so skupaj z gospodom Kuzmo sestavili mini sintetizator, ki je omogočal ustvarjanje preprostih zvokov.

Še posebej zanimivo je bilo upravljanje motorčkov prek krmilnika, kar jim je omogočilo praktično razumevanje delovanja pogonskih mehanizmov. Vsi ti sistemi so bili sestavljeni in programirani z uporabo mikrokrmilnikov, kar je učencem približalo osnove delovanja sodobne robotike. Nad prikazanim je bil navdušen tudi Peter Mravinec, učitelj izbirnega predmeta Robotika v tehniki in član šolske ekipe Inovativna pedagogika 5.0.

Skozi delavnico so učenci ne le spoznali osnovne elektronske komponente, temveč so dobili vpogled v to, kako tehnologija, s katero se vsakodnevno srečujemo, dejansko deluje. Programiranje in delo z mikrokrmilniki jim je omogočilo, da so na preprost, a učinkovit način usvojili osnove robotike in avtomatizacije.

Obisk Tomaža Kuzme je našim učencem ponudil edinstveno priložnost, da razširijo svoja znanja s področja tehnike. Zato se mu za njegov čas in strokovno znanje iskreno zahvaljujemo. Takšne izkušnje nedvomno vzbujajo dodatno zanimanje za tehnične vede in informatiko ter odpirajo vrata za nove generacije mladih inženirjev.

Veselimo se novih priložnosti za sodelovanje in zanimivih projektov.

Dostopnost