Skoči na glavno vsebino

V petek, 20. septembra 2024, smo se učenci devetega razreda OŠ Loka Črnomelj odpravili na tehniški dan po Gorenjski. Naša prva postojanka je bila v Mojstrani, kjer smo obiskali Slovenski planinski muzej. Že pred vstopom v muzej nas je navdušil pogumni plezalec, ki se je z lahkoto vzpenjal po ferati nad cesto. V muzeju so nas seznanili z zgodbami o pogumnih osvajalcih gorskih vrhov in z interaktivnimi igrami smo ponovili pravila v svetu planinstva in gorništva.

Po ogledu muzeja smo pot nadaljevali proti jezeru Jasna v Kranjski Gori, ki je bilo kot iz pravljice, in med sprehodom okrog jezera smo občudovali naravno lepoto. Sledilo je kosilo v prijetni restavraciji Oštarija, kjer smo se okrepčali in pripravili na naslednje dogodivščine.

Popoldne smo obiskali Nordijski center Planico, kjer smo se najprej preizkusili v vzpenjanju po 1000 stopnicah, ki vodijo do vrha planiške velikanke. Razgled, ki smo ga bili deležni na vrhu, je bilo bogato plačilo za prehojene stopnice. V centru smo si ogledali razstavo o zgodovini smučarskih skokov in izkusili zimo in sneg v notranji tekaški progi.

Naš dan smo zaključili z obiskom naravnega rezervata Zelenci, kjer nas je navdušila smaragdno zelena barva vode in okrogli izviri, ki izvirajo iz dna jezera. Mirnost tega naravnega rezervata je bila popoln zaključek dneva, ki ga je spremljalo čudovito vreme.

Tehniški dan je bil poln zanimivih aktivnosti, nepozabnih razgledov in novega znanja o naši bogati naravni in kulturni dediščini.

Dostopnost