Skoči na glavno vsebino

<![CDATA[V petek, 7. oktobra 2016, smo se devetošolci, ki obiskujemo 1. skupino slovenščine, z učiteljema Majo Kunič in Davidom Štefaničem odpravili v črnomaljski muzej. Ta deluje v rojstni hiši pesnika Mirana Jarca.

Sprejel nas je zgodovinar Janez Weiss in nam podrobneje predstavil zgodovino našega kraja in življenje naših prednikov. Glavni viri preteklosti so za zgodovinarje listine in pečati. Na projekciji smo videli odlomke listin, zapisane v različnih pisavah. Gospod Weiss nam je na primerih pokazal, kako se je razvijala pisava. Izvedeli smo tudi, kako daleč nazaj sega obstoj nekaterih priimkov, ki jih še danes srečamo v Beli krajini. V eni od listin smo spoznali tudi prvo zapisano žaljivko v slovenščini: »malo prida«, zaradi te in zaradi pretepa je kasneje sledil razplet na sodišču. Zanimivo je, da jo je izrekel Belokranjec.

V drugem delu obiska muzeja nam je zgodovinar Janez Weiss razkazal razstavljene predmete iz preteklosti. Najzanimivejši se nama je zdel ogromen meč, ki so ga našli v Lahinji. Izvedeli smo veliko zanimivega, med drugim tudi to, da se je Bela krajina včasih imenovala Metlika in da je bilo v času protestantizma tod veliko protestantov.

Ura, ki smo jo preživeli v muzeju, nam je bila všeč, saj smo se učili na drugačen način. Z veseljem bi jo še kdaj ponovili.

Laura Sterle, 9.a

Katarina Miketič, 9. c

 

 

]]>

Dostopnost