Skoči na glavno vsebino

Na prvi poletni dan smo se učenci 6. razredov odpravili na kraško učno pot od Lebice do Krupe. Pri cerkvi sv. Štefana v Semiču nas je sprejela vodnica Alenka Snoj. Predstavila nam je staro trško jedro in nas popeljala do učnega vrta dr. Derganca. Tu smo spoznali različne grmovnice, drevesne vrste, vinograd in različna zelišča. Navdušeni smo bili nad prvim jagodičevjem, ranimi jabolki in hruškami. Spoznali smo pomen travniških sadovnjakov, žuželk, kač …

Z avtobusom smo se odpeljali na izvir reke Krupe, ki velja za najlepši vodni izvir v Sloveniji. Kljub zelo kratkemu toku reke so jo v preteklosti znali izkoristiti za delujoče mline in žage. Navdušeni nad barvami ob izviru smo se podali vzdolž toka smaragdno zelene lepotice. Bil je vroč poletni dan, a nas je prijetno hladila Krupa. Ob našem kramljanju, ki je bilo za vodnico in učitelje spremljevalce včasih kar naporno, smo spoznavali njene lepote. Fantje smo opazili vsako vejo in kamen, dekleta pa smo se neumorno hladile s pahljačami.

V judovski hiši, kraški jami, ki je v gozdu nad Krupo, smo spoznali življenje v starejši kameni dobi. Čisto ob reki smo spoznali endemitno vrsto školjke Congeria kusceri, ki se nahaja v vodni jami. Dan je bil zelo poučen, saj smo spoznali lepote kraške pokrajine ob reki Krupi in pomen najbolj vodnatega vodnega vira v Beli krajini.


Vodja ND Krupa
Alojz Hudelja

Dostopnost