Skoči na glavno vsebino

V sredo 6. 12. je na šoli potekala delavnica haikuja. To je japonska pesniška oblika, ki ima le tri verze s 17 zlogi (prvi verz 5, drugi 7 in tretji 5). Delavnico je vodila učiteljica Maja Kunič, na njej pa je sodelovalo 21 učencev od 6. do 9. razreda. Najprej nam je razložila, kaj sploh je haiku. Nato smo si pogledali nekaj projekcij iz življenja Japoncev, da smo se malo približali tej daljni deželi. Potem smo prebrali nekaj boljših haikujev in ugotavljali, zakaj so prav ti primeri dobri. Zatem smo začeli ustvarjati, letošnja tema je bila: družina. Vmes nam je učiteljica razdelila bonbone in piškote, ki jih je za nas prinesel Miklavž. Tudi to je prispevalo k boljšemu ustvarjanju.  

Oblikovali smo različne osnutke in poskuse, pravi haikuji pa so nastali šele ta teden pri dodatnem pouku slovenščine in pri ustvarjanju skupin učencev po rednem pouku. Za dober haiku je namreč potrebnega veliko truda, poskusov in piljenja. Čeprav je kratek, navadno ne nastane hitro.  

Sledila bo še likovna delavnica, ki jo bo vodila učiteljica Špela Vraničar. Na njej bomo učenci, ki smo haikuje ustvarjali, svoje pesmice tudi ilustrirali. Tako bodo nastale hajge (ilustrirani haikuji). Midve se zelo veseliva likovne delavnice. Že na delavnici haikujev je bilo zanimivo, saj smo spoznali posebno pesniško tradicijo na Japonskem. Komaj čakava, da bomo zdaj ustvarili še hajge. 

Lea Cvitkovič, Klara Vardjan, 6. a 

Dostopnost