Skoči na glavno vsebino

Od četrtka, 12. oktobra, do nedelje, 15. oktobra 2023, se je v okviru projekta, ki ga je podprla Občina Črnomelj, odvila izjemno zanimiva in poučna izmenjava med Osnovno šolo Loka iz Črnomlja ter Osnovno šolo Desanke Maksimović iz Gornjega Milanovca, Srbija. Na izmenjavi je sodelovalo 15 učencev od 7. do 9. razreda skupaj z dvema učiteljicama in ravnateljem šole.

Po skoraj deseturnem potovanju so nas na cilju pričakali gostitelji s tradicionalnim okrepčilom, kruhom in soljo ter sladkim, in kulturnim programom. Učenci so se spoznali s svojimi vrstniki, pri katerih so bivali 3 dni.

Naslednji dan je bil posvečen ogledom zgodovinskih krajev v Takovu (Muzej rudničko-takovskog kraja, Muzej druge srbske vstaje, OŠ Takovski ustanak, pravoslavna cerkev v Takovem) ter obisku šole gostiteljice, kjer smo izmenjali izkušnje ter si ogledali 3 učne ure. V popoldanskem času so učenci sodelovali na igrah brez meja in glasbenih karaokah.

V soboto smo imeli kulturno-športno obarvan dan. Obiskali smo skriti samostan Vraćevšnica, se sprehodili do Srbskega Holywooda, od koder smo imeli lep razgled na Ostrvico, 752 m visok hrib na planini Rudnik, kamor smo se tudi povzpeli; najpogumnejši so osvojili sam vrh. Med počitkom smo se lahko preizkusili v jahanju konj. Dan smo zaključili v etno domu Čuvarkuća, kjer smo sodelovali pri pripravi tradicionalne pite. Vlekli smo testo, pripravili nadev, vse skupaj zvili ter na koncu spekli in pojedli. Bilo je zelo slastno.

Nedeljski dopoldan je bil namenjen zaključnemu druženju pri družinah gostiteljicah. Slovo od novih prijateljev je bilo ganljivo, polno čustev, pa tudi kakšna solzica je potekla.

Izmenjava je bila zelo uspešna in polna edinstvenih izkušenj, ki so poglobile novonastale vezi med učenci in učitelji obeh šol. Veselimo se povratnega obiska srbskih gostiteljev aprila 2024 in nadaljnjega sodelovanja med šolama.

Velika zahvala vsem, ki so nam omogočili izpeljavo prvega dela izmenjave:

  • Občini Črnomelj, Slovenija,
  • Občini Gornji Milanovac, Srbija,
  • ravnateljici OŠ Desanke Maksimović, Emini Đurić,
  • zaposlenim in učencem na OŠ Desanke Maksimović,
  • družinam, ki so medse sprejele naše učence,
  • vsem donatorjem iz G. Milanovca, ki so finančno in materialno podprli izmenjavo.
Dostopnost