Skoči na glavno vsebino

Od četrtka, 12. 10. 2023, pa do nedelje, 15. 10. 2023, bo 15 učencev, dva učitelja in ravnatelj na obisku pri svojih vrstnikih in kolegih v osnovi šoli Desanke Maksimović iz Gornjega Milanovca. Naši gostitelji pa bodo obisk vrnili v aprilu. 

Do sodelovanja je prišlo, ker sta leta 2021, na pobudo Slovensko-srbskega poslovnega društva, občina Črnomelj in Mestna muzejska zbirka podprli projekt postavitve muzejske zbirke zgodovinskega in etnološkega značaja v Miličih, s katero bi predstavili zgodovino Uskokov v Beli krajini. 

Lokacijo muzeja si je maja 2021 ogledal zunanji minister Srbije Nikola Selaković v sklopu takratnega obiska Slovenije. Junija je v Beogradu gostovala delegacija, ki so jo sestavljali črnomaljski župan Andrej Kavšek s podžupanom Dubravkom Čengijo in zgodovinarjem Janezom Weissom. Na obisku je srbski predsednik Aleksandar Vučić županu podelil zlato medaljo za izjemne zasluge v kulturnih dejavnostih in razvoj prijateljskih odnosov med Srbijo in Slovenijo.

Spletle so se vezi in nastala je pobuda o sodelovanju šol. OŠ Loka se je vabilu odzvala ter lani navezala stik s prej omenjeno šolo, s katero smo načrtovali skupne aktivnosti.  

Izmenjavo bo finančno podprla občina Črnomelj.

Dostopnost