Skoči na glavno vsebino

Učenki Katja Franko in Jerca Tessari sta bili zmagovalki posameznih delavnic na Mednarodni kiparski koloniji mladih Črnomelj, zato sta bili skupaj z mentorico Špelo Vraničar s strani Zik Črnomelj in OŠ Ernestinovo povabljeni na podobno tridnevno kolonijo v hrvaško mesto Ernestinovo. 

V torek, 11. 4. 2023, smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na pot. Poleg odprave z naše šole so tja potovali še Tadej Fink z ZIK Črnomelj ter učenki Iris Ogorevc in Hana Pašič z mentorico Duško Vlašič z OŠ Metlika. Po štiriurni vožnji so nas gostitelji lepo sprejeli in namestili v galeriji Petar Smajič. Tam so bivali tudi učenca OŠ Grm z mentorjem Urošem Strugarjem. 

Po otvoritveni prireditvi so se učenci iz Hrvaške, Srbije in Slovenije razporedili v osem delavnic z različnih umetnostnih področij. 

Naša dekleta so ustvarjala v slikarski delavnici pod mentorstvom slikarja Atile Adama na temo Moje zatočišče. 

Format slik je bil velik 70×100 cm, zato so bile zelo zaposlene z ustvarjanjem. To je vse dni potekalo do 15. ure.

Popoldneve smo izkoristili za izlet v okoliški mesti Đakovo in Osijek, ki ponujata veliko znamenitosti, kot sta konkatedrali, most Mladosti čez Dravo, Tvrđa, kobilarna lipicancev ipd. 

V četrtek, 13. 4. 2023, smo se udeležili še zaključne razstave, na kateri smo občudovali vse nastale izdelke. Na prireditvi so predstavili tudi dramsko in plesno delavnico. Zelo zanimiv je bil prikaz 3D kiparjenja, s katerim se ukvarjajo na tamkajšnji šoli in si ga lahko ogledamo tudi z virtualnimi očali. 

Zahvalili smo se za gostoljubnost in se proti domu odpravili polni novih izkušenj, znanj in doživetij. Prispeli smo v poznih večernih urah. 

Organizatorjem obeh kolonij se zahvaljujemo za povabilo. 

Mentorica Špela Vraničar

Dostopnost