Skoči na glavno vsebino

<![CDATA[Na povabilo Makedonskega kulturnega društva Ljubljana smo izvedli projekt Različnost nas bogati.
Koordinatorka projekta je bila gospa Natalija Orlić. Aktivnosti so potekale za vse učence 6. razreda v času od 16. in 17. februarja 2016.

Dva dni smo imeli v šolskih prostorih razstavljeno makedonsko narodno nošo in značilno glineno posodo v kateri so nekoč kuhali Makedonci na podeželju. Na voljo je bilo tudi precej gradiva o tej prelepi deželi.

Zgodovino in geografijo Makedonije je predstavil g. Mirče Ivanovski. Učenci so v sliki in besedi spoznali pokrajino te dežele, s poudarkom na bogati zgodovini makedonskega naroda. Učenci so z veseljem prisluhnili zanimivemu predavanju.

Isti dan smo za vse tri razrede izvedli glasbeno delavnico s pomočjo koordinatorke projekta, Majde Veselič in Zdravka Kuniča. Učenci so se naučili makedonsko pesmico z naslovom »Rum, dum, dum«. Pesmica je dinamična, šaljiva in ritmična. Notni zapis je koordinatorica našla v učbeniku za pouk glasbe v osnovnih šolah v Makedoniji. Spoznali smo še druge znane glasbenike in si ob projekciji ogledali in poslušali tradicionalne južno balkanske instrumente. Ob makedonski glasbi smo zaplesali tudi oro (kolo).

Drugi dan so učenci v jezikovno literarni delavnici spoznali cirilico in poskušali zapisati kratek zapis v tej pisavi. Spoznali so melodiko jezika in zapisovali črke v posamezne besede.
Na kulinarični predstavitvi smo preizkusili nekaj makedonskih sladic, ki jih je že pripravljene prinesla članica makedonskega društva. Ob degustaciji smo uživali in si pridobili nekaj receptov makedonskih sladic.

Dogovorili smo se, da nas bodo za prireditvi »Pojem, plešem in igram« obiskali glasbeniki, ki igrajo tradicionalno makedonsko glasbo na etno instrumentih. Se že veselimo.

Oglejte si nekaj utrinkov našega projekta.

Damjana Vraničar, ravnateljica

]]>

Dostopnost