Skoči na glavno vsebino

<![CDATA[V šolskem letu 2014/15 smo se na OŠ Loka odločili, da bomo zaključek Bralne značke obeležili malo drugače. Po navadi smo povabili  na podelitev ali skupno prireditev kakšnega gosta. Letos pa smo se odločili, da si bodo učenke in učenci od 4. do 9 razreda, ki so končali bralno tekmovanje, ogledali arabski film Siroti.

Film, ki ga je ob posvetu tima slovenistk predlagala učiteljica Sonja Jerman, je doživel med mladimi bralci pravi »bum«. Njegova vsebina je bila globoka,  zanimiva.  V kulturnem domu Črnomelj smo film od začetka do konca spremljali  z velikim zanimanjem. Konec filma je bil presenečenje, zato smo mu zaploskali. Vsekakor je bilo 177 bralcev in njihovih mentorjev s takšno  nagrado več kot zadovoljnih. Ogledali smo si ga v aprilu 2015.

Učenke in učenci devetih razredov, ki »so se spopadali« z branjem knjig vseh devet let, pa so naslednji:  Katja Grabrijan, Luka Žohar, Mateja Lozar, Nastja Simčič, Jasmina Kovač, Vik Brozovič, Edita Kapš Šikonja, Žan Rihard Bukovec, Veronika Špringer, Sara Mržljak, Sara Butala, Maks Popit, Nejc Panjan, Nadja Suhorepec, Lara Geltar, Maja Šutej in Andraž Skušek. Njim bomo spominska priznanja podelili na valeti, ki bo 11. junija 2015 v kulturnem domu v Črnomlju. Prejeli bodo tudi knjižno nagrado z naslovom Otroci sveta, avtoric Benke Pulko, svetovne popotnice in pisateljice Janje Vidmar. Knjige prispeva vsako leto Društvo Bralna značka Slovenije.

Otrokom – »značkarjem« – od 1. do 3. razreda, pa smo 28. maja 2015 pripravili pravo presenečenje. Ekipa učenk 4. in 5. razreda podružnične šole Griblje, ki so jo sestavljale: Lea Peršič, Kaja Šimec, Marija Brinc, Tia Totter in Urška Štrucelj ter njihov učitelj in hkrati mentor, Darko Kočevar, so se v šolski knjižnici predstavili z japonsko različico tako imenovanega »papirnatega gledališča« – Kamišibaj (kami  pomeni papir, šibaj pa gledališče). S svojimi ilustracijami na temo Župančičevih otroških pesmi so  učenke nizale verze, s pomočjo posebnih lesenih odrčkov so prikazale prave umetnine, popestrene z deklamacijo. Na predstavi, ki je bila obogatena  še z zvočnimi efekti Darkove kitare, bobna, citer ter drugih pripomočkov, so se oči prvošolcev, drugošolcev  in tretješolcev iskrile v poslušanju vezane besede in pravljic. Te pa so prihajale iz ust naših učiteljic: Barbare Hlebec, Renate Grguraš in Ane Težak ter knjižničark Brede Kočevar in Jožice Žunič iz Knjižnice Črnomelj, ki so se imenitno »spopadle« s Kamišibajem. Otrokom je bilo všeč, da so celo njihove učiteljice in knjižničarki  »mojstrice Kamišibaja«.

Učitelj Darko je pred vsako predstavljeno pesmico ali pravljico povedal nekaj besed o tej gledališki umetnosti, o pesniku Otonu Župančiču. Otroke pa je navdušil tudi s tolčenjem s paličicami, imenovanimi hijošigi. Po vsakem tolčenju so otroci izrekli besedo »kamišibaj« in s tem napovedali naslednjo točko.

Kako zanimivo je bilo to, da so otroci, drugače zelo živahni, predstavo spremljali mirno, pozorno in ob vsem tem še uživali!

Ob koncu vsake predstave pa sta ravnateljica Damjana Vraničar in pomočnica ravnateljice Stanka Mržljak,  podelili bralna priznanja in mape mladim bralcem.

Čestitali sta tako otrokom, teh je bilo 171, za pogumno in vztrajno branje, kot tudi njihovim mentoricam za spodbudo pri pripovedovanju prebranih vsebin iz knjig.

Tako so bili otroci 1. triade kot  tudi bralci 2. in 3. triade  z zaključkom Bralne značke letos zelo zadovoljni, saj smo odkrili, da si znamo tudi sami, brez zunanjih gostov, pričarati čudoviti svet pesmi, pravljic,  glasbe in filma. Moramo se znati tudi pohvaliti in biti ponosni, da hočemo in še želimo brati in ob tem uživati.

Maja Špringer, knjižničarka OŠ Loka Črnomelj

]]>

Dostopnost