Skoči na glavno vsebino

Star pregovor pravi: »Mladost je norost, čez vodo skače, kjer je most«.

Digitalni foto klub Celje pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije že vrsto leto organizira fotografski natečaj MLADOST ni NOROST. Na njem so že večkrat sodelovali tudi učenci naše šole. Letos se je fotografskega natečaja s štirimi fotografijami udeležila učenka devetega razreda Anja Tomanič. 

Žirija v sestavi ljubiteljskega fotografa, mojstra fotografije in amaterske fotografinje je imela težko delo, saj je na osnovnošolski del natečaja prispelo kar 385 fotografij od 106 avtorjev.

Anjina fotografija z naslovom “Ujeta v njihovem svetu” je s svojo zgodbo in sporočilnostjo prepričala žirijo, zato so ji dodelili prvo mesto na natečaju, s tem pa je Anja prejela zlato medaljo Fotografske zveze Slovenije. Poleg tega so bile tudi ostale tri njene fotografije sprejete na razstavo. Še več, vse štiri Anjine fotografije so na žirijo naredile takšen vtis, da so ji podelili naziv “naj avtor” natečaja.

31. maja 2022 je na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju potekalo odprtje fotografske razstave in podelitev nagrad. Anja se je dogodka udeležila s svojo mentorico Katarino Pavlakovič. Ob podelitvi zlate medalje je predsednik Digitalnega foto kluba Celje Anji namenil kar nekaj spodbudnih in pohvalnih besed. Najbolj je izpostavil Anjine izvirne ideje in občutek za prikaz zgodbe skozi fotografijo. Pri zmagovalni fotografiji se ga je najbolj dotaknil prazen, otožen, osamljen pogled glavnega lika ter prikaz problematike mladih v današnjem času, ki je prežet s pretirano rabo tehnologije.

Anja se je s fotografijo začela ukvarjati šele v tem šolskem letu. Z obiskovanjem fotografskega krožka pod mentorstvom učiteljice Katarine Pavlakovič je hitro napredovala, kar se kaže v njenih izjemnih dosežkih na fotografskem področju. Mentorica je z znanjem iz fotografije, mnogimi nasveti, pogosto tudi z zelo ostro kritiko, z improviziranim foto studiom, z izkoriščanjem vseh priložnosti za pogovor o fotografiji predala Anji ogromno znanja, ki ga je hitro osvojila in uporabila pri svojem fotografiranju.

Kot reče fotograf fotografu: Anja, dobro luč!

Mentorica: Katarina Pavlakovič

Dostopnost