Skoči na glavno vsebino

V torek, 17. maja 2022, smo bili povabljeni na zaključno prireditev državnega natečaja »Naravne in druge nesreče – Požarna varnost in prosti čas«, ki ga je organiziralo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije – Uprava RS za zaščito in reševanje. Prireditev se je odvijala v Izobraževalnem centru RS za zaščito in reševanje na Igu pri Ljubljani. V uvodu smo uživali v lutkovni predstavi gledališča FRUFRU Pikec Ježek in gasilsko Jež. Nato je sledila predstavitev nagrajenih del ter podelitev potrdil in nagrad. Nagrade je podelil vodja izobraževalnega centra g. Janko Petrovič, ki je v svojem nagovoru poudaril zadovoljstvo ob dejstvu, da smo se po dveh letih zopet srečali v živo. Zahvalil se je vsem prisotnim učencem in mentorjem za čudovita literarna in likovna dela in zelo poučne filme. Na natečaju je sodelovalo 3465 mladih in 604 njihovih mentorjev iz 79 vrtcev, 149 osnovnih šol in 12 osnovnih šol s prilagojenim programom. Iz regijskega na državni nivo se je uvrstilo 233 likovnih del, 105 literarnih prispevkov in 4 filmi.

Posebno nagrajenih na državnem nivoju pa je bilo 20 likovnih, 15 najboljših literarnih del in 4 filmi. V veliko zadovoljstvo lahko zapišem, da so bili med njimi tudi literarno delo in dva filma naših učencev, in sicer so bili nagrajeni:  Ema Kozan za zgodbo ZAJČEK SKOKEC IN JEŽEK FILIP, po zgodbi je Daša Jelenič naredila tudi animiran film s stop motion animacijo. Ana Malerič in Hana Mušič pa sta avtorici tudi nagrajenega poučnega filma Požarni dan. Mentorice nagrajenih izdelkov smo Katarina Pavlakovič, Špela Vraničar in Sonja Malnarič.  

Po podelitvi nagrad in ogledu nagrajenih filmov smo imeli tudi voden ogled poligona Izobraževalnega centra Ig in prikaz gašenja začetnega požara z gasilnikom.  

Zahvaljujem se vodstvu in  vsem mentorjem na OŠ Loka Črnomelj, ki ste sodelovali v natečaju in vsako leto znova uvrščate vsebine požarne preventive v svoj učni proces. Na ta način veliko pripomoremo k razumevanju pomena požarne preventive in tudi k osveščanju, kaj moramo narediti, ko do neljubega dogodka že pride.   

Sonja Malnarič 

Dostopnost