Skoči na glavno vsebino

V letošnjem šolskem letu se fotografski dosežki na OŠ Loka Črnomelj kar vrstijo. Devetošolka Anja Tomanič in njena mentorica Katarina Pavlakovič nizata uspeh za uspehom.

Tokrat je Anja sodelovala na fotografskem natečaju Trajnostni razvoj za skupno dobro, ki ga je razpisala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s podjetjem Canon Adria, d. o. o. Natečaj je bil razpisan za osnovnošolce in dijake, njegov namen pa je bil, da bi mlade vzpodbudili k družbeni odgovornosti in kritičnemu pogledu na svet v prihodnosti – za kvalitetno skupno sobivanje in dobro počutje vseh v naši družbi.

Anja je s svojo fotografijo Not my fault postala absolutna zmagovalka natečaja. Preberite si utemeljitev strokovne žirije:
»Gre za izjemno močno sporočilno fotografijo, ki se naslanja na cilj trajnostnega razvoja: Dostop do čiste vode in sanitarne ureditve.
Kot nam skozi opis fotografije sporoča avtorica, ne gre samo za države tretjega sveta, kjer je problem zelo pereč, pač pa je tudi v Sloveniji veliko gospodinjstev brez ustrezno urejenega tega področja. Mogoče celo vaš sosed. Pri tem pa vsekakor najbolj trpijo otroci, ki niso nič krivi.
Fotografija nam je padla v oči predvsem zato, ker se vidi, da je bila dobro premišljena, preden je avtorica pritisnila na sprožilec. Lokacija je odlično izbrana za namen sporočila, model je dobro postavljen in nam s svojo pozo veliko pove. Pozdravljamo odlično kadriranje z sredinskim zrcalnim rezom po horizontali, razbit umivalnik resnično doda piko na i.
Temačno vzdušje in blede barve (razen na modelu, ki “ni nič kriv”) dodajajo k sporočilnosti, celostno gledano nas fotografija nagovarja in nam daje misliti – kar je po našem mnenju tudi najbolj pomemben in močan aspekt fotografske umetnosti.
Čestitamo zmagovalki za odlično fotografijo.«

Anja bo za prvo nagrado prejela tiskalnik Selphy QX10, majico ZOTKS in knjigo. Za prvo mesto pa od ZOTKS dobi še darilo: udeležbo na 7-dnevni poletni delavnici popotne fotografije (ZOTKS tabor).

Dodatno pa so jo izbrali tudi za Canon Young People Programme – program za mlade, ki ga izvajajo priznani mentorji pod okriljem podjetja Canon Inc. Njegov namen je med drugim izpopolniti znanje udeležencev na fotografskem področju in pripovedovanje zgodb skozi fotografije. Torej je ta nagrada kot nalašč za našo nagrajenko.

Čestitke Anji in njeni mentorici Katarini za izjemen dosežek!

Literarno-novinarski krožek
OŠ Loka Črnomelj

Not my fault - Anja Tomanič
Not my fault – Anja Tomanič
Anja Tomanič in njena najboljša prijatelja – fotoaparat in kamera
Mentorica Katarina Pavlakovič in mlada umetnica Anja Tomanič
Dostopnost