Skoči na glavno vsebino

V sredo, 15. 9. 2021, na dan učečih se skupnosti, je ZIK Črnomelj organiziral sklop dogodkov Parada učenja z naslovom Domovina je kul(tura). Letošnja tema se je navezovala na pomembno kulturno dogajanje na prvem osvobojenem ozemlju v Beli krajini leta 1944 in 1945. Po starem mestnem jedru Črnomlja so se na prostem odvijale različne kulturne delavnice za obiskovalce. Na njih smo sodelovali tudi člani literarno-novinarskega krožka in recitatorji OŠ Loka Črnomelj.

Vse skupaj se je začelo pred Kulturnim domom Črnomelj, kjer smo se zbrali Anja, Iva, Katarina, Lev, jaz ter mentorica Maja Kunič. Tam smo se lahko razgledali po stojnicah na tržnici dediščine in kulture. V kratkem programu na ploščadi pred kulturnim domom smo dobili navodila, kako bodo potekale delavnice.

Svoje potovanje smo začeli na Recitatorski postojanki, ki se je nahajala pred Knjižnico Črnomelj. Tam smo najprej prisluhnili recitatorjem Gledališke skupine ZIK (med njimi je bil tudi učitelj naše šole Alojz), ki so nam recitirali pesmi iz obdobja 2. sv. vojne. Delavnica se je navezovala na leto 1944, ko je v Črnomlju deloval recitatorski odsek SNG. Nato pa smo se v recitiranju lahko preizkusili tudi sami. V začetku je bilo sicer malo treme, a naši recitatorji Katarina, Iva in Lev so se dobro odrezali.

Pot smo nadaljevali do Pevske postojanke na stopnicah pod OŠ Mirana Jarca. Ta je prav tako obujala spomine na leto 1944, ko je v Črnomlju deloval Partizanski invalidski pevski zbor. Najprej so člani Vokalne skupine Duma zapeli nekaj starih partizanskih pesmi, nato pa smo prepevati začeli tudi mi.

Naša naslednja postaja je bila na Gričku – pri Godbeni postojanki. Na njej so igrali člani Godbe Črnomelj v spomin na leto 1944, ko je v Črnomlju delovala Partizanska pihalna godba. Dovolili so nam, da smo se v igranju preizkusiti tudi mi. Pri vseh postojankah smo se lahko fotografirali v tematskih foto okvirjih. Pod budnim očesom naše fotografinje Anje so tako nastale zanimive fotografije.

Naslednja delavnica je bila Likovna, vodil jo je akademski slikar Robert Lozar pred Zakladnico poleg črnomaljskega gradu. Tako kot prejšnje postojanke se je tudi ta navezovala na leto 1944, saj je takrat v Črnomlju delovala sekcija za likovno umetnost. Robert Lozar nam je pripovedoval o umetnosti v času vojne ter o Božidarju Jakcu ter njegovih risbah. Tudi na tej postojanki smo lahko sami ustvarjali: risali smo okolico z ogljem na papir, kakor je to nekoč počel Božidar Jakac.

Zadnjo delavnico, na katero smo prispeli, je pred glasbeno šolo izvajalo Turistično društvo Črnomelj. Imenovala se je Izobraževalna postojanka. Tam smo si lahko ogledali, kako je potekalo šolanje v gimnaziji, ustanovljeni leta 1944. To je bila prva partizanska gimnazija v Sloveniji, s polnim imenom Realna gimnazija v Črnomlju. Takratne metode dela so se precej razlikovale od današnjih in oddahnili smo si, da živimo v prijaznejšem času.

Svoje potovanje smo zaključili na ploščadi Kulturnega doma Črnomelj, kjer smo lahko oddali zgibanke, ki smo jih ves popoldan nosili s sabo od postojanke do postojanke in nanje zapisovali odgovore na vprašanja iz kviza. Ta se je seveda navezoval na kulturno preteklost Črnomlja. Žal smo zamudili plesno postojanko, a nič zato. Vseeno smo si prislužili nagrado za uspešno reševanje kviza: prejeli smo brezplačno vstopnico za razstavo Domovina je kul(tura) in možnost za enkraten brezplačen obisk kina. Zadovoljni in polni vtisov smo se odpravili domov. Marsikaj novega smo se naučili, marsikaj poskusili, pa še nagrado smo si prislužili!

Maša Hutar

Literarno-novinarski krožek

Fotografije je posnela Anja Tomanič.

Dostopnost