Skoči na glavno vsebino

V torek, 28. maja 2019, smo na OŠ Loka v Črnomlju gostili komika, pisatelja, prevajalca, igralca in raperja Boštjana Gorenca Pižamo. To ni bilo čisto navadno srečanje, ampak zaključek tekmovanja za Bralno značko.

Prireditvi, ki sta ju vodili sedmošolki Lea Vrtin in Zara Kavčič, smo izvedli v dveh delih.

V uvod nas je razveselila pesem Dežela branja, ki so jo zapele »Čebelice« otroškega pevskega zbora matične šole in »Žbulčki« podružnične šole Griblje pod taktirko zborovodkinje Anice Butala.

V prvem delu je gost mladim bralcem od 1. do 5. razreda, teh je bilo 209, na igriv in hudomušen način predstavil nekaj njegovih prevedenih mladinskih del, npr. Kapitana Gatnika, Gospoda Gnilca in še vrsto drugih stripov. S pomočjo »emodžijev« so otroci ugotavljali naslove znanih pravljic, tako tujih kot domačih avtorjev.

V drugem delu pa so prisostvovali bralci od 6. do 9. razreda, teh je bilo 89. 

Tudi njih je Pižama nasmejal s svojo prikupno predstavitvijo Trubarja, Vodnika, Prešerna, Gregorčiča, Cankarja in še mnogih drugih slovenskih klasikov, ki jih učenci sicer že poznajo, saj njihova dela obravnavajo pri urah slovenščine. Predstavil jim je naslove prevedenih knjig, ki so namenjene njihovi starostni stopnji. Tudi oni so se zabavali z »emodžiji«. Povedal je še nekaj besed o njegovem prvencu z naslovom SLOLvenska klasika 1, ki ga je ustvaril že leta 2016.

Po obeh predstavitvah je Pižama požel bučen aplavz; sledili so njegovi avtogrami, podeljevanje štampiljk v obliki obrisa njegove glave, nato pa še spominsko fotografiranje z »zlatimi bralci«, teh je bilo letos 14.

Na koncu so učenci novinarskega krožka posneli z gostom  intervju in se z njim fotografirali za šolsko glasilo Zeleni Jurij.

Zaključek Bralne značke 2019 je bil letos za vse priložnost, da se odločijo brati še naprej, pa tudi spodbuda za tiste, ki ne marajo branja.

Hvala gostu Boštjanu Gorencu Pižami za prijetno druženje in nastop in tekmovalcem Bralne značke za vztrajno branje. Zahvala velja tudi učiteljicam in učiteljem mentorjem in staršem, knjižničarkam, ki podpirate otroke pri prebiranju knjig.

Knjižničarki Urša in Maja

Dostopnost