Skoči na glavno vsebino

Na gregorjevo, 12. marca 2023, so se učenke OŠ Loka Črnomelj z gorniškim krožkom udeležile pohoda ob dnevu žena na razgledišče Nebesa, na Steklasovi pohodni poti. To je zaselek razstresene vasi Hom nad Šentrupertom v Mirnski dolini. Mlade planinke so se priključile izletu PD Črnomelj in se družile z odraslimi planinkami iz vseh treh belokranjskih društev. V Šentrupertu so si ogledale Deželo kozolcev.

Pot nas je vodila od Šentruperta mimo cerkve sv. Ruperta, katera velja za eno najlepših gotskih cerkva v Sloveniji. Nadaljevale smo ob reki Bistrici do ribogojnice Možina; od tu smo se vzpenjale po delu Steklasove poti proti vasi Hom do najvišje točke prej omenjene poti (Površnice) do izletniške kmetije Možina v Nebesih, od koder smo občudovale prekrasen razgled na Gorjance, Mirno goro, zasnežene Gače in mogočni Snežnik. Če ne bi pihalo, bi mogoče videle zmajarje in jadralne padalce v zraku, saj imajo tu vzletišče.

Prijazna lastnika sta nas hitro postregla s čajem in poskrbela za dobro vzdušje. Po skupnem fotografiranju in žigosanju v dnevnike mladega planinca smo sestopale po panoramski poti in spotoma obiskale muzej starega kmečkega orodja, ki je tudi turistična kmetija pri Janezkovih. Nadaljevale smo do gostilne Jaklič, kjer smo zaključile pohod. Na vožnji proti domu so nas na Jugorju presenetili predsednik PD Črnomelj in dva vodnika z rožicami.

Za veliko udeležbo, skupaj nas je bilo 72 žena in deklet, se moramo zahvaliti lepiemu vremenu, pa tudi odločnosti deklic, da gremo v naravo in se družimo tri generacije.

Dostopnost