Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 8. 12. 2022, smo se učenci likovnega in fotografskega krožka ter mentorici Katarina Pavlakovič in Špela Vraničar odpravili na ekskurzijo v Zagreb. Družbo so nam delali učenci likovnega snovanja in zgodovinskega krožka OŠ Grm Novo mesto z mentorjema Urošem Strugarjem in Petro Dragan.

Najprej smo pojedli kosilo v Avenue Mall, kjer smo si lahko privoščili marsikaj, od hitre prehrane do azijske kuhinje. Potem smo obiskali Muzej suvremene umjetnosti, kjer smo ob vodenju spoznavali hrvaško in tudi del slovenske sodobne umetnosti. Nekaj umetnin nas je navdušilo, nekaj šokiralo, nekaterih nismo razumeli, a vseeno smo obogatili svoje umetnostno znanje.

Sledil je ogled adventnega Zagreba. Od železniške postaje smo se sprehodili skozi okrašene trge, ki so se bleščali od novoletnih lučk. Tudi Trg Bana Jelačiča je polno okrašen in po njem vozijo tramvaji z Božički. Šli smo še na Gornji Grad, žal ni pa ni bil možen ogled katedrale, ki jo obnavljajo po potresu. Zelo zanimiva je bila tudi instalacija iz belega blaga v Tunelu Grič. Že nekoliko utrujeni smo si pred povratkom privoščili še večerjo na tržnici s hrano in nakupe na stojnicah. 

Pot domov je minila dokaj hitro. Vsak učenec je v Zagrebu zagotovo našel kakšen trenutek, ki se ga bo spominjal kot prijetno doživetje.

Mentorici

Dostopnost