Skoči na glavno vsebino

Na šoli smo z učenci razredne stopnje in učenci, ki so vključeni v interesno dejavnost Društvo mladi gasilec ter Vitezi dobrodelnosti in prostovoljstva vključili v Unesco projekt Stara igra(ča) za novo veselje. Cilj projekta je, da mlade spodbudimo k premišljenemu ravnanju z materialnimi stvarmi in tako posledično privzgojimo pozitiven odnos do okolja in skrb zanj ter trajnostni način življenja. Ugotovili smo, da otrokom stvari, igrače hitro postanejo nezanimive, zato smo se odločili, da bomo zbirali stare igrače, knjige in družabne igre, ki jih ne potrebujejo več ali so se jih naveličali, ter jih podarili Oddelku za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto ter Društvu prijateljev mladine Črnomelj. Zaznali smo, da so učenci imeli v začetku zbiranja igrač težave, katero igračo bi podarili, na koncu pa jim je le uspelo poiskati tisto, ki je ne potrebujejo več. Vse igrače smo zbrali na matični šoli, jih pregledali in zapakirali ter jih skupaj z nekaterimi učenci odpeljali v predhodno omenjeni instituciji. Ugotovili smo, da smo zbrali kar 270 plišastih igrač, veliko avtomobilov, punčk, barbik, knjig, družabnih iger … Med igračami je k nam na šolo prispel tudi medvedek Edi, ki ima poškodovano levo oko in je želel ostati na šoli, zato ga je posvojila pomočnica ravnateljice. V spodaj priloženem videu boste spoznali, kaj vam želi povedati.  

V nadaljevanju izvedbe projekta smo obujali spomine na stare igre, ki so jih nekoč igrali otroci.  

Z nekaterimi učenci smo se preizkusili v izdelovanju punčk iz cunj, ki smo jih poimenovali punčke dobrih misli ter jih podarili varovancem Doma starejših občanov in uporabnikom društva Ozara. Vsako punčko smo poimenovali in nanjo pripeli dobro misel, ki jo prinaša. 

Hkrati so učenci dedke in babice povprašali, katere igre so se igrali v mladosti, se z njimi doma preizkusili v kakšni od teh iger oz. jih v šoli predstavili sošolcem.  Učenci so v šoli predstavili igre: skrivanje, slepe miši, avionček, lovljenje, igre s fračo, mlinček, žongliranje, barvice, gumitvist, izdelovanje lesenih pušk, frač, lokov in igranje z njimi, izdelovanje punčk iz trave na paši, drsanje na zamrznjeni Lahinji, med dvema ognjema … Igre, ki so jim bile najbolj všeč, so v šoli tudi izdelali in se jih igrali: zemljo krast, špana, lonec ubijat, škarjice brusiti, tat, kamenčkanje, gnilo jajce, petelinji boj, lopovi in policaji, vodenje kola, ristanc, tri v vrsto, igre s kolebnico, kozo berglat, met palice.

Nekateri učenci so v šolo prinesli tudi stare predmete in stare igrače,  ki so jih dedki naredili doma in se z njimi igrali – lesene mini sani, lesena šprica, kolešček, ki ga pelješ pred seboj, ter mali stolček, narejen iz travnih bilk. Obudili smo stare rajalne otoške igre bela, bela lilija, potujemo v Rakitnico, ali je kaj trden most in plesali ljudski ples Abraham ima sedem sinov. 

Otroci so se projekta razveselili in v njem z veseljem sodelovali. Ob tem so učenci nagovorili, da lahko tudi stara igra(ča) nekomu prinese veliko veselja, spodbude ter spoznali, da so stare ljudske igre kljub drugačnim časom in razmeram še vedno zelo priljubljene med otroki.  V projektu je sodelovalo 248 učencev in 19 mentorjev, vodila pa ga je Sonja Štefanič.

Več vtisov z izvedbe projekta si lahko ogledate v priloženem videu Stara igra(ča) za novo veselje. 

Sonja Štefanič

UNESCO projekt Stara igra(ča) za novo veselje na OŠ Loka Črnomelj v šolskem letu 2021/2022

Dostopnost