Skoči na glavno vsebino

Naravoslovni dan »Od Lebice do Krupe«  smo izvedli v torek, 22. 6. 2021. 

Pri cerkvici sv. Štefana nas je sprejela Alenka Snoj, regionalna vodnica za Belo krajino. Peš smo se odpravili proti Vinjem vrhu, kjer smo si od zunaj ogledali posebno arhitekturo cerkvice sv. Trojice, ki ima streho iz lesenih skodel, kar je posebnost naše belokranjske arhitekture. Med potjo nam je gospa pripovedovala o pomenu gozdov, čebel, vzdrževanju biološkega ravnovesja v naravi, kaj vse najdemo v gozdu, pokazala nam je kačji lev … 

Prispeli smo do izvira reke Krupe. Nestrpno smo čakali, da se končajo informacije o izviru. Stekli smo do lesenega platoja, da bi bili čim bližje izviru, lepoti, ki nas je prevzela. Sledilo je fotografiranje posameznega razreda in seveda tudi skupinsko. Prevzeti smo bili nad paleto barv ob samem izviru, spokojnosti, a hkrati mogočnosti enega največjih izvirov v Beli krajini. Posamezniki smo bili pozorni in v gnezdu na platoju nad izvirom opazili obvodnega ptiča krokarja. Ob lesenem rdečem srcu, ki nas je privabljal v svoj objem, smo se posamezniki tudi fotografirali. Pot smo nadaljevali do mlina, se spustili izpod njega, da smo videli, kako lepa je reka Krupa. Očarani smo bili nad prelivanjem barv iz sinje v temno modro, olivno zeleno … 

V nadaljevanju smo prišli do obnovljene brvi. Posebni občutki so nas obdajali, ko smo bili vsi na njej in smo se malo pozibali.  

Energija reke nas je s svojo umirjenostjo vodila k naslednjemu zapuščenemu mlinu. Bilo je že peklensko vroče in posamezniki smo že ugotavljali, da nam primanjkuje pitne vode. Prešli smo na levi breg in v senci dreves pot nadaljevali proti judovski hiši, prazgodovinski naselbini. Poslušali smo razlago, kako so naši predniki živeli v jamah in kakšno veliko odkritje je bil ogenj. Vrnili smo se nazaj do mlina in nadaljevali pot po soncu mimo ruševin nekdanjega gradu. Pot do gasilnega doma v Stranski vasi se  nam je vlekla, saj smo bili že močno utrujeni  in žejni.  

Še kako prav nam je prišla sveža voda v gasilnem domu. Spoznali smo, da moramo v poletni vročini s seboj vzeti več vode. Alenki Snoj smo se zahvalili za čudovito in poučno vodenje.  

Polni novih vtisov in doživetij smo se vrnili nazaj v šolo. 

Vsem želimo vesele in brezskrbne počitnice. 

                                                                                            Vodja ND:  Alojz Hudelja

                                                                                 

Dostopnost