Skoči na glavno vsebino

Na OŠ Loka Črnomelj se bomo tudi letos vključili v računalniško tekmovanje Bober, ki poteka v več kot 20 državah. Glavni cilj Bobra je vzpodbujanje zanimanja učencev za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo (IKT) in informatiko kot temeljnega znanja s tega področja. Tekmovanje pomaga vključiti začetno zanimanje in učenje otrok o računalnikih in IKT-programih v šolah. Bober vzpodbuja otroke k bolj zavzeti in kreativnejši uporabi sodobnih tehnologij in učnih aktivnosti. Učenci bi morali skupaj zbirati ideje in se pogovarjati o svojih izkušnjah. Ker IKT postaja pogosto uporabljano orodje pri izobraževanju, to igrivo tekmovanje lahko zagotovi, da tako fantje kot dekleta pridobijo novo znanje. Želimo si, da bi Bober vzpodbudil učence k učenju veščin in osvajanju temeljnega znanja, ki ga bodo v prihodnosti potrebovali na trgu dela.

  • Organizatorji so se odločili, da se tekmovanje letos izvede le na šolski ravni. Vsak udeleženec prejme priznanje, uspešnejši bronasto priznanje.
  • Tekmovanje poteka 8. 3.–12. 3. 2021. Je odprtega tipa – sodelujejo lahko vsi zainteresirani od 2.–9. razreda.
  • Učenci 2.–5. razreda rešujejo natisnjene naloge.
  • Učenci 6.–9. rešujejo naloge na računalniku. Za ta namen je rezervirana računalniška učilnica po naslednjem razporedu:
toreksredačetrtek
1. ura7. a9. a8. a
3. ura7. b9. b8. b
5. ura7. c9. c8. c
  • Zaradi lažje organizacije v danih okoliščinah je obvezna prijava preko obrazca. Učenci 6.–9. r., ki obiskujejo računalniške predmete in se tekmovanja udeležijo v sklopu pouka, ter ostali zainteresirani se morajo obvezno prijaviti preko obrazca. Prijave zbiramo do ponedeljka do 20. ure.
  • Tekmovanje bo potekalo v računalniški učilnici. Preden vstopi nova skupina, se računalnica tudi razkuži, učenci pa morate ves čas reševanja nositi tudi zaščitne maske. Če je učenec v karanteni, se tekmovanja lahko udeleži tudi na daljavo.
  • Če ste v karanteni, se vseeno prijavite, saj boste lahko tekmovali od doma. Na vaš elektronski naslov vam bom poslala obvezno kodo za tekmovanje.
  • Za vajo pred tekmovanjem lahko rešujete naloge s preteklih tekmovanj, ki jih najdete na naslovu https://tekmovanja.acm.si/?q=bober/naloge-rešitve. Na tem naslovu najdete tudi knjižice z rešitvami iz preteklih let ter tekmovalne pole za nižje razrede. 
Dostopnost