Skoči na glavno vsebino

Ob svetovnem dnevu knjige je v torek, 23. 4. 2019, v knjižnici potekala prav posebna pravljična ura za učence 1. triade. Z našo dejavnostjo v knjižnici smo se priključili mednarodnemu projektu Noč knjige. Pravljično uro smo poimenovali »Mi smo knjižni junaki« in čeprav ni potekala v času

noči, je najbolj važno to, da smo se neizmerno zabavali s pomočjo knjig.

Z učenci OPB 1. triade smo na hrbtu drug drugega najprej skuhali pravljico. V našo pravljično enolončnico smo najprej položili 7 palčkov, za njimi je sledila še nežna Sneguljčica. Po Sneguljčici smo za ostrino dodali kanček čarovnice in seveda za barvo enolončnice tudi Rdečo kapico. Pred skrivnostnim dodatkom smo se zavrteli okrog svoje osi in kanili v pravljično enolončnico še knjigo. Naša pravljična enolončnica je bila zaključena, skrivnostna sestavina pa nam je razkrila, da bomo na ta dan prebirali knjigo o knjigi.

Vsak učenec je za pripomoček dobil knjigo. Knjižničarka je pričela s prebiranjem pravljice z naslovom Ne le knjiga, avtorice J. Willis. Učenci, učiteljice in knjižničarke so preko pravljice spoznale, da knjiga ni samo za branje. Knjiga lahko služi kot lijak ali kot predor za vlak, z njo lahko odženemo muhe ali celo medveda, ki rogovili. Vse predloge uporabe knjige smo tudi demonstrirali in se ob tem pošteno nasmejali.

Sledila je pantomima učencev na temo nam najbolj poznanih pravljic. Naključno izbrani so izžrebali naslov pravljice, si izbrali pomoč iz občinstva in s pantomimo pokazali naslov pravljice. Učenci večjih težav z ugibanjem pravilnega naslova niso imeli.

Za sam konec naše pravljične ure pa se je knjižničarka spomnila svojega starega znanca, gospoda leva. Povedala jim je zgodbo Lev v knjižnici, ki so jo učenci pospremili z aplavzom.

Učenci so si lahko ogledali tudi izbrane knjige na temo svetovnega dneva knjige in se posladkali z bonboni.

Učitelji in učenci ostalih razredov so si v knjižnici ob svetovnem dnevu knjige lahko izbrali eno od mnogih lepih misli o knjigi, knjižnici ali branju in jo odnesli s seboj domov. Lepe misli so uporabnike pričakale navezane med policami in pritrjene na vrvico s ščipalkami.

Knjižničarki: Urša Prus in Maja Špringer

Dostopnost