Skoči na glavno vsebino


Knjige nam pomagajo, da ne hitimo

“Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, knjige nas učijo opazovanja, knjige nas vabijo, pravzaprav nas kar silijo, da sedemo. Najpogosteje jih namreč beremo sede, in sicer tako, da jih položimo na mizo ali na kolena, mar ne?” Tako nas nagovarja letošnji avtor poslanice ob mednarodnem dnevu knjig za otroke,  litovski otroški pisatelj in ilustrator, Kęstutis Kasparavičius. Danes hkrati praznujemo tudi rojstni dan H. C. Andersena. Pisatelj se je rodila leta 1805 in kot zanimivost lahko povemo, da je vedeževalka ob rojstvu Andersena njegovi mami napovedala, da bodo v njegovo čast v prihodnosti priredili ognjemet. Ko je Andersen zaslovel s pravljicami, so v rojstnem mestu resnično priredili ognjemet in to počnejo še sedaj, vsakič na današnji dan, njegov rojstni dan. 

Učenka 9. razreda, Vita Avguštinčič, nam je danes ob ilustracijah pripovedovala zgodbo z naslovom Pastirica in dimnikar. Učenci so pravljico radi poslušali, saj so jo le redki že poznali.

Več o današnjem mednarodnem dnevu knjig za otroke na povezavi: http://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april/329-knjige-nam-pomagajo-da-ne-hitimo

Urša Prus, knjižničarka

Dostopnost