Skoči na glavno vsebino

Tudi v letošnjem šolskem letu so učenci naše šole sodelovali na 20. natečaju Evropa v šoli z naslovom SNEMIMO ROZA-MODRA OČALA: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante. Sodelovale so vse belokranjske šole vključno s podružnicami, učenci pa so ustvarili 218 izdelkov. Ustvarjali so pod mentorstvom 80 učiteljev. Iz naše šole so se na državno raven natečaja uvrstili učenci Nejc Avguštinčič, Anja Štrucelj, Joana Marija Žunič, Špela Brinc, Martin Papež in Zara Kavčič.

Zaključna regijska prireditev in podelitev priznanj natečaja Evropa v šoli za Belo krajino je potekala v petek, 15. marca 2019, v Kulturnem domu Metlika, kjer so podelili priznanja učencem, ki so sodelovali na regijskem delu natečaja. V avli kulturnega doma so pripravili razstavo likovnih in fotografskih del z natečaja. V kulturnem programu so nastopili učenci in učenke v natečaju sodelujočih šol, našo šolo je s petjem zastopala Viktorija Schweiger, nagovoril pa nas je tudi minister za zunanje zadeve Miro Cerar, s katerim se je po prireditvi pogovarjala tudi naša učenka Zara Kavčič.

Zara: Kaj bi radi sporočili učencem OŠ Loka Črnomelj glede na temo današnje prireditve?

G. Cerar: Jaz vsem učencem sporočam, da je zelo pomembno biti radoveden, se pravi, da si želiš izvedeti kaj več o tem svetu. Vsak ima svoj interes in bo našel tisto, kar njega najbolj zanima. To je pot, ki jo mora ubrati vsak. Ampak tisto, kjer mi vsi živimo, pa je Evropa, Slovenija, zato je nekaj več o Sloveniji, o Evropi treba vedeti, ker boste tukaj vsi potovali, se družili s svojimi vrstniki iz drugih držav, zato vas spodbujam, da se poskusite kaj naučiti o Evropi, da jo boste dobro poznali in se po njej radi gibali.

Zara: Omenili ste, da ste na natečaju Evropa v šoli pred 13 leti sodelovali tudi sami, in sicer kot učitelj. Kakšna pa je vaša učiteljska izkušnja, ki ste jo omenili med svojim govorom?

G. Cerar: Jaz sem bil pravzaprav učitelj na univerzi, profesor, in vedno sem svojim učencem, študentom, rekel, da v morajo v tistem, kar delajo, najti neko veselje. Šola vam odpre razna področja, potem pa se morate odločiti za nekaj, kar boste delali z veseljem, saj če boste radi delali tisto, kar boste v počeli službi ali pa kot hobi, potem boste v tem tudi dobri.

Res si želim tega, da bi se vsak mlad človek zavedal, kako pomembno je to, da mi tukaj v Evropi živimo v miru, da mi tukaj nimamo take revščine kot je v Afriki. Ravnokar sem prišel iz Egipta, pa tudi veliko hodim po svetu in vidim, kaj je revščina in kako hudo je. Tega se moramo zavedati tudi zato, da lahko sami naredimo nekaj, da bo v Evropi dobro oz. še boljše.

Dostopnost